Leonardo da Vinci

Informatie

Teylers Museum organiseert in het najaar van 2018 een grote tentoonstelling over Leonardo da Vinci.

Na spraakmakende exposities over Michelangelo (2005) en Rafaël (2012) in het museum is het nu de beurt aan de meest veelzijdige en beroemdste kunstenaar uit de Renaissance.

Twee jaar geleden is Teylers Museum begonnen met het realiseren van een oude droom: de eerste grote Nederlandse tentoonstelling van echte tekeningen van Da Vinci. Leonardo’s werk is verspreid over musea over de hele wereld en het is niet gemakkelijk om het in bruikleen te krijgen. De tentoonstelling zal van 5 oktober 2018 t/m 6 januari 2019 te zien zijn.

Karakter en emotie

Da Vinci (1452-1519) was in zijn tijd al  beroemd  om zijn ongekende gave om menselijke karakters en emoties op overtuigende wijze uit te beelden. Hij was een van de eerste kunstenaars die geboeid was door de relatie tussen innerlijk en uiterlijk. Dit blijkt behalve uit zijn beroemde schilderijen, zoals de Mona Lisa, nog meer uit de tientallen tekeningen die hij van het menselijk gezicht heeft gemaakt. 

Het Laatste Avondmaal

In Het Laatste Avondmaal komt al Leonardo’s kennis over de uitbeelding van emoties en karakters samen. Vanaf het moment van voltooiing was het fresco beroemd vanwege Leonardo’s geslaagde ‘typecasting’ van de apostelen, én vanwege de levendige en overtuigende wijze waarop hij hun uiteenlopende reacties op de woorden van Jezus had uitgebeeld, zoals verwarring, ontzetting, verbazing, woede en verdriet. Nooit eerder is er een tentoonstelling gewijd aan dit zo belangrijke aspect van Leonardo’s oeuvre. Specialist op dit terrein is Michael Kwakkelstein, directeur van het Nederlands Kunsthistorisch Instituut in Florence en oud-conservator van Teylers Museum en gastconservator van deze tentoonstelling.

Bruiklenen

De tientallen bruiklenen zijn onder meer afkomstig uit de verzamelingen van de koningin van Engeland, het Nationaal Museum in Boedapest, de Albertina in Wenen, het Louvre, en vele andere instellingen. Naast de tekeningen van Leonardo da Vinci zelf is ook werk van navolgers te zien. Het Laatste Avondmaal kan als fresco uiteraard niet reizen, maar zal op een zeer bijzondere wijze op origineel formaat aanwezig zijn op de tentoonstelling.

Op een steenworp afstand van het Teylers Museum is dit najaar nog een grootse tentoonstelling te zien. Deze tentoonstelling in het Frans Hals Museum toont de enorme impact van Frans Hals op de moderne schilders. Voor de eerste keer worden de schilderijen van de beroemde zeventiende-eeuwse portretschilder gepresenteerd naast reacties op zijn werk uit andere hoogtijdagen van de schilderkunst.

Wanneer

  • dagelijks vanaf 5 oktober 2018 t/m 6 januari 2019

Prijzen

  • Tickets zijn online te koop vanaf 22 augustus

Reviews