Strand en zee

Lekker uitwaaien op het strand, zwemmen in zee of iets drinken in een beachclub? Vanuit Haarlem ben je in slechts 15 minuten in Bloemendaal aan Zee of Zandvoort. Vier seizoenen lang kun je hier genieten van mooie vergezichten, frisse duingeuren en het geruis van de zee.

Bekijk de strandlocaties

Natuur en recreatie

Nationaal Park Zuid-Kennemerland is een prachtig uitgestrekt bos- en duingebied tussen IJmuiden, Haarlem en Zandvoort. Het kenmerkt zich door de weidsheid, de bijzondere diersoorten die er leven en de rust die je er vindt. Je kunt er heerlijk wandelen, fietsen, paardrijden, fotograferen of op excursie met de boswachter. Bij Bezoekerscentrum De Kennemerduinen kun je terecht voor meer informatie. Andere gebieden waar je lekker kunt ontspannen zijn de Amsterdamse Waterleidingduinen, ten zuiden van Zandvoort, en Recreatiegebied Spaarnwoude, waar je heerlijk kunt wandelen en fietsen, maar ook kanoën, zwemmen of mountainbiken tussen Haarlem, Amsterdam en Velsen in.  

Bekijk de natuur- en recreatiegebieden

Bollenstreek en Keukenhof

Ten zuiden van Haarlem ligt de Bollenstreek. Van februari tot eind mei behoort dit gebied tot één van de kleurrijkste van ons land. De bollenvelden staan dan vol met bloeiende tulpen, korkussen, narcissen en hyacinten. Samen met lentepark Keukenhof in Lisse vormt dit gebied een belangrijke toeristische trekpleister. Vanuit Haarlem is het binnen 20 minuten te bereiken, daarom is samen met Keukenhof een Tulpomania arrangement ontwikkeld, dit arrangement vertelt het verhaal over de tulpengekte in de Gouden Eeuw. 

Bezoek Keukenhof