top

Haarlem

Haralem
Uit geologisch onderzoek blijkt dat al 1500 jaar voor onze jaartelling mensen woonden in de omgeving van het Spaarne. Van geestnederzetting op een strandwal groeide ‘Haralem’ uit tot de zetel van de graven van Holland. Door de gunstige ligging aan de rivier het Spaarne ontwikkelde de stad zich razendsnel.

 

Haarloheim
De naam Haarlem is mogelijk een verbastering van het woord ‘Haarloheim’, wat zoveel betekent als ‘woonplaats (heim) gelegen op een hoge zandgrond (haar) in het bos (lo)’. Echter is het niet zeker of dit de echte oorsprong van de naam is.

Spaarnestad
Haarlem heeft als bijnaam ‘Spaarnestad’ omdat de stad aan de rivier het Spaarne ligt.

 

Harlem
Peter Stuyvesant stichtte in 1658 aan de oostkust van de VS ‘Nieuw Haarlem’. In 1664 namen de Engelsen de kolonie over en gaven de plek de naam ‘Harlem’. Tegenwoordig is maakt Harlem deel uit van de stad New York en ligt in het noorden van Manhattan.

 

Haarlemse muggen
Inwoners van de stad Haarlem worden schertsend ook wel eens ‘muggen’ genoemd. Het is niet precies duidelijk waar dit vandaan komt, echter werd ‘mug’ in de 14e en 15e eeuw gebruikt als scheldwoord. Het kan zijn voortgekomen uit het feit dat er vroeger veel muggen in Haarlem waren. Als andere verklaringen worden genoemd het ‘muggenziften’ van de Haarlemmers en een sage over een heks die de inwoners van de stad zou veranderen in muggen als ze niet zouden luisteren.

 
Deel op: 
Stuur door

@CMHaarlem

Tips

Oude Groenmarkt en de Vleeshal

"Tijdens mijn stadswandelingen ’s avonds ontdek ik nog telkens nieuwe plekken en straatjes en verwonder me over deze mooie stad terwijl ik er al 35 jaar woon."