top

Kenau en Ripperda

FacebookTwitterYouTubeBeeldbank
 

KENAU & RIPPERDA

Kenau Simonsdochter Hasselaer en Wigbolt Ripperda waren twee bekende strijders tijdens de Tachtigjarige Oorlog in de strijd om Haarlem. Zij beschermden de stad ruim 7 maanden lang tegen het Spaanse leger. In juli 1573 gaf de uitgeputte Haarlemse bevolking zich over. 

In februari 2014 komt er een film uit over deze verzetshelden onder de naam 'KENAU'.

 

Wigbolt Ripperda

Wigbolt baron Ripperda tot Winsum maakte aan het begin van de Tachtigjarige Oorlog deel uit van het leger van Willem van Oranje.

Wigbolt was een zoon van Fokko baron Ripperda, heer van Winsum en Anna van Ewsum erfvrouwe van Peize de dochter van Wigbolt heer van Ewsum en Middelstum en Beetke van Rasquert erfvrouwe van Nienoord.

Ripperda was een watergeus die leiding gaf aan de Haarlemmers tijdens het beleg van Haarlem, zeven maanden lang hebben ze Haarlem beschermt tegen het Spaanse leger. Van december 1572 tot juli 1573 vielen hierbij duizenden doden.

 

Kenau Simonsdochter Hasselaer

Kenau Simonsdochter Hasselaer was een scheepsbouwer en houthandelaar die vooral bekend is geworden door haar felle verzet bij de verdediging van Haarlem tijdens de Tachtigjarige Oorlog.

Ze vocht actief mee tegen de Spanjaarden. Zo zou ze aan het hoofd staan van 300 vrouwen die met kokend water, brandend stro en gesmolten pek vanaf de stadsmuren de vijand van zich afhield.

 

De strijd om Haarlem tijdens de Tachtigjarige Oorlog

Nadat Ripperda samen met Kenau Simonsdochter Hasselaer en de andere Haarlemmers de stad zeven maanden lang had verdedigd tegen de Spaanse troepen, gaf de uitgeputte Haarlemse bevolking zich op 12 juli 1573 over.

Op 16 juli werd Ripperda onthoofd op de Grote Markt en ook enkele honderden van zijn medestanders werden na de overgave door de bezetter vermoord.

Het einde van Kenau is een mysterie: tijdens een zeereis naar Noorwegen waar zij hout zou inkopen, werd zij volgens haar dochters vermoord door zeerovers.

In Haarlem, Amsterdam en in Winsum zijn onder meer verschillende straten, gebouwen en een park naar hem vernoemd, evenals in Haarlem-Noord aan de Kleverlaan de (voormalige) Ripperdakazerne. Tevens is er in 2013 een beeld op het Stationsplein geplaatst als een ode aan de verzetsstrijders Kenau en Ripperda. 

Op de dvd 'Monumentale Verhalen uit Haarlem deel 2' is ook een filmpje van Kenau opgenomen. 

 
Deel op: 
Stuur door