De Gouden Straatjes

Koningstraat

Maar liefst 17 rijksmonumenten telt deze winkelstraat, die de Grote Markt met de Botermarkt verbindt. Je vindt er een zeer divers aanbod aan winkels, van mode tot delicatessen en van interieur tot speelgoed. 

Zijlstraat

De Zijlstraat, bekend van de Nederlandse versie van het gezelschapsspel Monopoly, is geen straatje, maar een statige straat. In de hoge monumentale panden vind je stijlvolle kledingzaken afgewisseld met trendy coffeeshops en andere leuke winkeltjes. 

Warmoesstraat

De Warmoesstraat is genoemd naar een vergeten groente, de snijbiet of wel warmoes. Het is één van de mooiste straatjes van Haarlem, dat zich onderscheidt door de kenmerkende winkels, heerlijke eetgelegenheden en het prachtige uitzicht op de Grote of St. Bavokerk. Aan de stoeptegels voor de panden kun je zien welk type winkel er vroeger gevestigd was. 

Schagchelstraat

De Schagchelstraat is één van de meest ambachtelijke en kunstzinnige straten van Haarlem. Naast mooie kledingzaken en woonwinkels vind je hier een vioolbouwer, koffiebrander, piercingshop, diverse edelsmederijen en galeries.

Kleine Houtstraat

Ook de Kleine Houtstraat herbergt een aantal ambachtelijke zaken zoals handgemaakte bonbons en zijden lampenkappen, maar is ook populair vanwege hippe kledingzaken, bijzondere speciaalzaakjes en een outdoor winkel. 

Gierstraat

In de Gierstraat vind je misschien wel het oudste winkeltje van Haarlem: drogisterij Van der Pigge, herkenbaar aan de gaper aan de gevel en het authentieke interieur. Ook vind je er winkels op het gebied van spiritualiteit, koken, kinderboeken, sieraden, klassieke muziek en nog veel meer.