Voorbeeldproject 1

Open de Koepel

“Van gevangenis via vluchtelingenopvang naar University College”
De 19e-eeuwse koepelgevangenis van Haarlem is een voormalige strafgevangenis met maar liefst 400 cellen. Sinds 2016 wordt dit Rijksmonument echter niet meer gebruikt als gevangenis. Een klein jaar lang werd er onderdak geboden aan honderden vluchtelingen en daarna werd Stichting Panopticon opgericht om het gebied rond de Koepel van Haarlem tot bloei brengen met University College Haarlem als hoofdfunctie.

Haarlem voert je mee
Alleen in Haarlem kan één project zo veel ogenschijnlijke tegenstellingen in elkaar verenigen. Een gevangenis wordt een plek waar studenten de grenzen van hun kennis verleggen. Een historisch gebouw wordt de plek waar de generatie van morgen de toekomst voorbereidt. In plaats van het oude weg te halen uit de stad, wordt het deel van het verhaal dat we nu en straks met z’n allen schrijven.

De explorer

Dankzij dit project gaan er letterlijk meer jonge mensen in Haarlem onderzoek doen. Academisch onderricht hoort thuis in Haarlem, dat al sinds de middeleeuwen een actieve rol speelt in onderwijs en wetenschappen. Maar “Open de Koepel” gaat over méér dan University College Haarlem alleen.

De studenten die er “liberal arts & sciences” volgen, wonen ook op de campus of in de nabije omgeving. Hierdoor wordt de hele buurt verrijkt met een instroom van nieuwe gezichten die vanuit Haarlem hun wereld verder willen verkennen. Bovendien zijn niet alleen studenten, maar alle Haarlemmers welkom om de kwaliteiten en functies van de buurt te komen ontdekken.’

Oorsprankelijkheid ++    Ontdekken ++    Menselijke maat ++    Genieten ++