Voorbeeldproject 3

Het Lorentz Lab

“Verken de wetenschap aan het begin van de 20e eeuw, net zoals Lorentz zelf”
De Nederlandse natuurkundige en Nobelprijswinnaar Hendrik Antoon Lorentz had van 1909 tot 1928 zijn lab in een vleugel van het Teylers Museum in Haarlem. Die vleugel werd in 2017 gerenoveerd zodat middelbare scholieren er - net als Lorentz - uitgebreid kunnen experimenteren met elektriciteit.

Haarlem voert je mee
Het Teylers museum wil jongeren meevoeren naar de wetenschap aan het begin van de 20e eeuw. Dankzij het Lorentz Lab kan je dit niet alleen doen door de instrumenten van vroeger te bekijken, maar ook door ze in de praktijk te ontdekken. De scholieren gebruiken replica’s van de natuurkundige instrumenten die vroeger ook gebruikt werden. Op die manier kunnen ze zelf ervaren wat er toen mogelijk was.

De explorer

Lorentz deed in het museum ontdekkingen van wereldformaat. Hij werkte hier acht jaar lang aan een plan voor de Afsluitdijk en legde er ook nog eens de basis van de relativiteitstheorie van Einstein (die trouwens ook bij Lorentz in het museum te gast was). Door het Lorentz Lab opnieuw in te richten, kunnen de scholieren van vandaag in zijn historische voetsporen treden en zelf ontdekker worden.

 

Oorsprankelijkheid ++    Ontdekken ++    Menselijke maat ++    Genieten ++