Hart Haarlem

Contact

Adres:
Kleine Houtweg 18
2012 CH HAARLEM
Plan je route

Informatie

Hart is gevestigd op de Kleine Houtweg 18, in het Doopsgezind Weeshuis dat rond 1870 ontworpen is door architect A. van der Linden.

Het statige pand op de Kleine Houtweg 18 wordt gekenmerkt door een neoclassicistische voorgevel, waarvan de middenpartij verhoogd is en bekroond door een klokkentoren. De ruimtelijkheid is opmerkelijk, ook omdat het aantal wezen in die tijd al terugliep. Het weeshuis telde beneden tien en boven twaalf vertrekken, maar meer dan 16 wezen hebben nooit tegelijkertijd in dit huis gewoond. Het tehuis aan de Kleine Houtweg was modern voor die tijd; er waren aparte badkamers met stromend water. Van de kenmerkende neoclassicistische details die overal terugkomen, zoals een strenge, eenvoudige compositie, reliëfachtige dieptewerking en het koele en heldere kleurgebruik, is het schilderij van de Regenten van het Weeshuis (1834) van Jan Adem Kruseman erg bijzonder. Dit olieverf schilderij is in opdracht van de regenten gemaakt ter gelegenheid van het 200 jarig jubileum van het weeshuis. De neoclassicistische bouwstijl en de ruimtelijkheid ademen elegantie en staan symbool voor de mogelijkheid voor onze (jonge) cursisten om te groeien, om zichzelf te verrijken en geïnspireerd te raken. 

Hart is het centrum voor cursussen op het gebied van kunst, cultuur en kennis en vormt het  inspirerende Hart van Haarlem. Met uiteenlopende activiteiten voor jong en oud. Bij Hart vind je inspiratie en creativiteit. Hart biedt je zuurstof voor de geest: persoonlijke ontwikkeling in een stimulerende en enthousiasmerende omgeving.

Openingstijden

  • Tijdens de Open Monumentendagen geopend op: zaterdag van 09.00 -17.00 uur en zondag van 09.00 - 17.00 uur.

Reviews