December in Haarlem

Het perfecte paar schoenen voor onder die jurk die je klaar hebt liggen voor het kerstdiner, of dat éne originele kerstcadeau voor je oudtante. In de decembermaand wil je niet gewoon shoppen, je wilt inspiratie opdoen, ontdekken, rondstruinen en uiteindelijk dat item scoren waarvan je niet wist dat je het zocht, maar wat precies is waar je naar op zoek was. Bijna elke stad organiseert wel iets in de weken voorafgaand aan kerst. Zo ook Haarlem. In de aanloop naar de feestdagen worden er diverse activiteiten georganiseerd, met als hoogtepunt de Haarlemse Kerstmarkt.

Authentieke winkels 
In Haarlem kun je het hele jaar terecht voor authentieke, unieke en ambachtelijke winkels die je nergens anders in Nederland (of zelfs ter wereld!) zult vinden. Van de grote ketens in de Grote Houtstraat tot de kleine boetiekjes in één van de Gouden Straatjes; op elke straathoek is iets te vinden dat past bij jouw stijl. Haarlem staat dan ook niet voor niets al jaren in de top beste winkelsteden van Nederland. Wie zijn voeten en handen op wil warmen na een lange en/of intensieve shopsessie kan in één van de talloze gezellige lunchtentjes en café’s terecht. Toch heeft een bezoek aan Haarlem in november en december nog nét dat beetje extra: de hele maand door worden activiteiten en evenementen georganiseerd die jou in de feeststemming brengen. Van musea tot restaurants, iedereen doet wel iets om extra aandacht aan de feestdagen te besteden.

Haarlemse Kerstmarkt
Eén van de hoogtepunten is daarbij natuurlijk de jaarlijkse Haarlemse Kerstmarkt, die de hele binnenstad direct in kerststemming brengt. Op zaterdag 9 en zondag 10 december zijn de straten volledig in de kerstsfeer. Denk hierbij aan kerstbomen, kerstversiering en natuurlijk sfeervolle lichtjes. Meer dan 300 kramen die je door de Kruisstraat, Nieuwe Groenmarkt, Zijlstraat, Koningstraat, Gierstraat en het Proveniersplein naar de Botermarkt en Grote Markt voeren. Maar alles op loopafstand.

Een gezellige drukte die niet onder doet voor kerstmarkten zoals je die wellicht kent in Düsseldorf of Keulen. Maak ook vooral een stop in de Schagchelstraat, die voor de gelegenheid wordt omgedoopt tot ‘het straatje van Emma’ in de sfeer van Anton Pieck. Tijdens je route zul je op diverse plaatsen verrast worden door muziek en kerstliederen, of die nou uit de speakers komen of ten gehore worden gebracht door één van de vele koren die de stad rijk is. Vind je kerst ook de gezelligste tijd van het jaar? Een uitstapje naar de Haarlemse kerstmarkt brengt je in nóg hogere kerstsferen.

Feestdagen
Natuurlijk is de sfeer van de feestdagen niet alleen tijdens de kerstmarkt te proeven. Jaarlijks siert een metershoge kerstboom na het Sinterklaasfeest de Grote Markt met meer dan 10,000 energiezuinige lampjes, en ook de winkelstraten zijn tijdens de donkere dagen knus verlicht. Op Kerstavond wordt ook dit jaar weer een sfeervol muzikaal hoogtepunt gevierd: dan verzamelen Haarlemmers zich op de Grote Markt en op het Nieuwekerksplein voor een kerstsamenzang en worden de grote kerstklassiekers door jong en oud uit volle borst meegezongen. Met de vele activiteiten in Haarlem stap je samen met vrienden, vriendinnen en familie goed de feestdagen in.