top

Stadswandelingen door Haarlem

Stadswandeling

De stadsgidsen van Haarlem staan klaar om je de Spaarnestad te laten zien. Graag vertellen zij alles over de architectuur, de monumenten in de binnenstad en de diverse anekdotes over gebouwen en bewoners.

 

Wil je met je eigen gezelschap een stadwandeling maken dan kan er een datum naar wens gekozen worden, met daarbij de keuze uit verschillende start- en eindlocaties.

De kosten voor een 1½ uur durende wandeling bedragen € 85,- per gids (maximaal 20 personen).

 

Stadswandelingen in andere talen zijn mogelijk in het ENGELS, DUITS en FRANS. Voor een stadswandeling in een vreemde taal betaal je € 100,- per gids (maximaal 20 personen). 

Bel voor meer informatie met het VVV Informatiekantoor: T +31 (0)23-5317325 

 

Vrijdagse Hofjeswandeling in Haarlem

Elke vrijdag om 14.00 uur is het mogelijk aan te sluiten en mee te wandelen langs de Haarlemse hofjes onder leiding van een stadsgids. De gids vertelt allerlei wetenswaardigheden over de Haarlemse hofjes, de geschiedenis van hun bewoners en voert je langs de meest bijzondere verborgen binnentuinen. 

 

Kaarten zijn voor € 7,50 te koop bij het VVV-informatiekantoor aan de Grote Markt. De prijs is inclusief een kopje koffie of thee. 

 

Zaterdagwandeling in Haarlem

IMG_3939.jpg

Elke zaterdag om 14.00 uur is het mogelijk aan te sluiten en mee te wandelen door Haarlem onder leiding van een stadsgids.

 

De gids vertelt allerlei wetenswaardigheden over de Haarlemse binnenstad en voert je langs de meest bijzonder plekjes. Hofjes en monumenten worden bezocht waarbij het verschil tussen rust en reuring en historie en heden duidelijk zichtbaar wordt.

 

Kaarten zijn voor € 7,50 te koop bij het VVV-informatiekantoor aan Grote Markt. De prijs is inclusief een kopje koffie of thee.

 

Monumentenwandeling

In Haarlem staan ca. 1700 monumenten. Hiermee is de stad de vijfde monumentenstad van Nederland. Een wandeling door de monumentale binnenstad is dus zeker de moeite waard.

 

Hofjeswandeling

Haarlem telt 22 prachtige hofjes. Zij vormen kleine oases van rust in de bruisende binnenstad. De hofjes zijn geopend op maandag t/m zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur.

 

Lieven de Key wandeling - Vlaams

De uit Gent afkomstige Lieven de Key wordt samen met Hendrick de Keyser gezien als de grootste Renaissance architect van Nederland. In Haarlem waar De Key 35 jaar als stadsbouwmeester actief is geweest, is het weelderige spoor goed te volgen: van de imposante toren van de Nieuwe Kerk uit 1613 tot zijn meesterstuk De Vleeshal uit 1613; Lieven de Key is overal in de stad te herkennen.

 

In de voetsporen van Frans Hals

Frans Hals (rond 1582 -1666) behoort tot de beroemdste schilders van de Gouden Eeuw. Hij werd geboren in Antwerpen, maar de familie Hals verhuisde toen hij nog heel jong was naar Haarlem. Frans Hals bleef zijn hele leven in Haarlem wonen en werken, maar op de schilderijen van Frans Hals komt de stad Haarlem zelf niet voor. Wel haar inwoners: Hals schilderde in opdracht burgemeesters, bierbrouwers, regenten, schoolmeesters en schutters, maar ook mensen uit het volk. Deze wandeling gaat langs de sporen die Frans Hals ons in de stad heeft nagelaten.

 

Godfried Bomans wandeling

Godfried Bomans wordt wel gezien als de eerste BN-er, vanwege zijn spectaculaire tv-optredens. Treed in zijn Haarlemse voetstappen en laat u verrassen door bijzondere plekjes en dito Bomiaanse aanhalingen, zoals deze: "Wie gebruikt nog het woord gemelijk?". Het is een Haarlems woord, ontstaan in de Barteljorisstraat, waar in 1764 een zekere Geme woonde, een korzelig man, die zich balsturig gedroeg.

 

Je kunt ook kiezen voor een mix van diverse thema's. Kortom alles is mogelijk.

De wandelingen duren ca. 1½ uur (langer wandelen is mogelijk, prijs op aanvraag).

De wandeling kan starten op een datum, tijdstip en locatie naar keuze.

 
Bomans2.jpg
Haarlem_7340 web.tif
Lange Veerstraat De Zon - Arnold Bartman 1.jpg
 
Deel op: 
Stuur door